Publications

Administrative Law Update | January 2018

January 2018

Threshold requirements for participating in tenders:

 

מכרזים: תנאי סף להשתתפות במכרז

 

רישום במרשם המתנהל על פי דין הצריך לענין נושא ההתקשרות הינו תנאי סף לעצם ההשתתפות במכרז – בין אם תנאי זה נכתב בין תנאי המכרז, ובין אם הוא יונק את תוקפו מהוראות תקנה 6 לתקנות חובת המכרזים.  בית המשפט דחה (5.12.17) בקשת חברה שזכתה במכרז למנוע ממשרד הבריאות לערוך מכרז חדש, בשל אי רישומה במרשם הרלוונטי בעת הגשת הצעתה למכרז.

תנאיי הסף למכרז שערך משרד הבריאות לא כללו רישום במרשם הקבלנים. בתגובה לפניה שהתקבלה במשרד הבריאות בתום המכרז, בה נטען שהזוכה איננה קבלן רשום, השיבה הזוכה, כי בכוונתה לבצע את העבודות באמצעות חברה אחרת, הרשומה במרשם הקבלנים. לאחר שהוחלט על ביטול המכרז עקב אי רישום הזוכה במרשם הקבלנים והעדר תנאי סף בנושא, הודיעה הזוכה על השלמת רישומה במרשם, התנגדה לביטול המכרז והגישה את העתירה.

בית המשפט המחוזי מרכז, בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, דחה את העתירה וקבע, כי למרות שתנאיי הסף למכרז לא כללו רישום במרשם הקבלנים, היה מקום להחיל תנאי שכזה מכוח תקנה 6(א)(1) לתקנות חובת המכרזים, התשנ”ג-1993. תקנה זו קובעת, כי השתתפות במכרז מותנת ברישום בכל מירשם המתנהל על פי דין הצריך לענין נושא ההתקשרות ובקיומם של רישיונות נדרשים על פי דין. לכן, הרישום במרשם הרלוונטי הינו תנאי לעצם ההשתתפות במכרז ועליו להתקיים בעת הגשת ההצעה, בין אם תנאי זה נכתב במסמכי המכרז ובין אם לאו.

עוד בעניין תנאי סף להשתתפות במכרז נוסיף, כי לאחרונה (2.1.18) נדחתה עתירתה של חברה אחרת נגד פסילת הצעתה עקב אי השתתפות מלאה בסיור קבלנים. נציגה של אותה חברה, בחר להגיע רק להתכנסות לפני היציאה לסיור – ועזב מבלי להשתתף בסיור המלא. זאת, למרות שבמסמכי המכרז נקבע, כי השתתפות בסיור הקבלנים הינה חובה לכל אורכו ועד סיומו, ומהווה תנאי להגשת הצעות במכרז.

עת”מ (מרכז) 39516-11-17 סולארי – אנרגיה מתחדשת בע”מ נ’ מדינת ישראל ואח’ (פורסם בנבו, ניתן ביום 5.12.17ד); עת”מ (חיפה) 47836-07-17 אברהם יצחק בע”מ נ’ עירית קרית ביאליק ואח’ (פורסם בנבו, ניתן ביום 2.1.18).

 

***

לפרטים נוספים בעניין זה הנכם מוזמנים לפנות לעו”ד ירון הרמן, שותף, ראש מחלקת משפט מנהלי ורגולציה, בטלפון 03-6074464 או בדוא”ל yaron@gkh-law.com


משרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות’ (GKH), הנו אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, המונה למעלה מ-150 עורכי דין. למשרד התמחות ופעילות ענפה בתחומי המשפט המסחרי, ובין היתר בתחום מיזוגים ורכישות, שוק ההון, הייטק וטכנולוגיה, בנקאות, מימון, ליטיגציה, הגבלים עסקיים ודיני תחרות, אנרגיה ותשתיות, איכות הסביבה, קניין רוחני, דיני עבודה ומיסים.

המידע בחוזר זה מיועד ללקוחות משרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות’ וידידיו. כל המידע הנכלל בחוזר זה הינו בבחינת מידע כללי ותמציתי בלבד, ואינו מהווה חוות דעת או ייעוץ משפטי. על המשתמש לקבל עצה מקצועית נפרדת לכל פעולה משפטית או אחרת בקשר לנושאים שנדונו בחוזר.